ΣΟΥΦΛΙ
Η πόλη του Μεταξιού. Μια πόλη γνωστή για την παραγωγή μεταξοσκωλήκων. Σημαντικό κέντρο εμπορικό κατά την Οθωμανική αυτοκρατορία. Σήμερα ακριτική κωμόπολη.
«ΓΝΑΦΑΛΑ» ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ
Με μια ιστορία περίπου 30 χρόνων το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου με βασικό στόχο την εκπαίδευση και την επικοινωνία δύσκολων θεματικών μέσω της τέχνης, επικοινωνεί κοινωνικά θέματα μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάτω από τον βασικό προγραμματισμό του Φεστιβάλ Γνάφαλα.
Γνάφαλα ονομάζονται τα πρώτα νήματα που απλώνει ο μεταξοσκώληκας για να φτιάξει το κουκούλι του. Όσο σημαντικά είναι αυτά τα θεμέλια για το κουκούλι του άλλο τόσο σημαντικό είναι η ιστορία μας για τον καθένα από εμάς. Τα μουσεία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική και κοινωνική εκπαίδευση του κοινού. Στην επαρχία ο ρόλος τους είναι σημαντικότερος μιας και αποτελούν τη μοναδική δίοδο έκφρασης του κοινού και αποτελούν χώρο ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους. Εκεί που η κοινωνία δημιουργεί απόσταση τα μουσεία δύνανται να δημιουργήσουν δεσμούς για να επιβιώσουμε και να οραματιστούμε το μέλλον. Με τη σκέψη στον άνθρωπο, με έμπνευση από το παρελθόν και τη δύναμη που έχουν τα αντικείμενα να διηγούνται ιστορίες, το λαογραφικό μουσείο μας επιλέγει να ακούει τις ιστορίες των ανθρώπων. Επιλέγει να δημιουργεί με τις εκδηλώσεις του ένα τραπέζι συζήτησης και γόνιμου διαλόγου. Τα τελευταία χρόνια το μουσείο έχει στραφεί προς την τοπική κοινωνία αναδεικνύοντας τις διαφορετικότητες και προβάλλοντας όλα αυτά που μας ξεχωρίζουν και μας κάνουν μοναδικούς και ανεπανάληπτους. Τις εποχές αυτές επιβιώνουν οι ομάδες. Στην επαρχία δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά μόνο ο ένας τον άλλον.
ΚΟΥΚΟΥΛΟΣΠΙΤΟ
Το Κουκουλόσπιτο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής μοναδικότητας στην Ελλάδα μιας και αποτελεί ένα οίκημα που φτιάχτηκε για την εκτροφή του μεταξοσκώληκα. Τα κτήρια αυτά συναντούνται μόνο σε περιοχής με εκτροφή μεταξοσκώληκα και είναι ένα διατηρητέο κτήριο του 1887. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον βασικό χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ «Γνάφαλα». Στον ισόγειο χώρο οι επισκέπτες γνωρίζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του Σουφλίου και κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο μαθαίνουν για την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων μέσω των εκθεμάτων. Ο κύκλος ζωής του μεταξιού και της ιδιαίτερης ιστορίας των Σουφλιωτών είναι η βασική δομή της γνωριμίας με την έκθεση. Στον ίδιο χώρο ένα μικρό υποδηματοποιείο συμπληρώνει την αφήγηση καθώς δένει παλιούς με καινούριους ένοικους στον χώρο. Στην αυλή του πραγματοποιούμε καλοκαιρινές προβολές με φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που φιλοξενούμε από όλη την Ελλάδα, καθώς και ειδικές προβολές ή συναυλίες που πραγματοποιούνται ανάλογα με τις θεματικές μας. Στον όροφο του Κουκουλόσπιτου, μια αίθουσα 120 τετραγωνικών που χρησιμοποιούνταν για την εκτροφή μεταξοσκώληκα, αποτελεί σήμερα τη βασική αίθουσα εκθέσεων, καθώς και αίθουσα σεμιναρίων, διαλέξεων, περιοδικών εκθέσεων, εργαστηρίων για παιδιά και βασικό τόπο συγκέντρωσης και επαφής όλου του νομού.
Το Κουκουλόσπιτο αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο “ανατροφείο” ανθρώπων με βασική τροφή ανάπτυξής τους την Τέχνη και την συνεργατικότητα.